ΙΣΤΟΡΙΑ
Η βαθιά γνώση και αγάπη της οικογένειας Μάρκου για την αμπελουργία μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά, με συνέπεια και μεράκι. Καρπός αυτής της διεργασίας ήταν η δημιουργία μίας σύγχρονης οινοποιητικής μονάδας στην Παιανία, όπου σήμερα η τέταρτη γενιά Μάρκου καταθέτει τα πρώτα δείγματα προσωπικής δουλειάς.
Το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων μεσογείτικου αμπελώνα και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα, στη Νεμέα Πελοποννήσου. Οι ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι το Σαββατιανό, (γηγενής της Αττικής), το Αγιωργίτικο (γηγενής της Νεμέας), το Ασσύρτικο, ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Μοσχοφίλερο, το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, η γαλλικές Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και η ιταλική Trebbiano.
Μια πληθώρα από εκλεκτές ετικέτες διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, εξάγεται σε πέντε χώρες και δεν σταματάει να κερδίζει βραβεία χάρη στην ποιότητά της.
Το παρόν δικαιώνει το παρελθόν με τον καλύτερο τρόπο και η ιστορία συνεχίζεται!
Ο προπάππους Σπύρος Μάρκου φυτεύει στα κτήματα της οικογένειας στα Σπάτα το άγιο Σαββατιανό, την μοναδική αυτή ποικιλία γηγενής της Αττικής.
1908
O Σπύρος Μάρκου ξεκινάει να παράγει την πρώτη του ρετσίνα, και φορτώνοντας τα βαρέλια στο κάρο του κατεβαίνει τακτικά στην Αθήνα πουλώντας το κρασί του στα καπηλειά και τις ταβέρνες του κέντρου.
1920
Αγοράζει ένα μεγάλο οικόπεδο στου Ψυρρή, όπου στεγάζει το οινοπωλείο του - μια ξύλινη παράγκα, στην οποία φυλάει τα βαρέλια του και μία αλάνα όπου παρέχει και υπηρεσίες «στάθμευσης» στα κάρα των μεροκαματιάρηδων αμαξάδων.
1928
Μαζί με τους γιους του Βασίλη και Γιώργο χτίζει στο ίδιο σημείο, το οινοπωλείο του, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην οδό Αισχύλου 12α. Το «Οινοπωλείον» του το συστεγάζει και με ένα μαγειρείο όπου, εκτός από κρασί, σερβίρει και μαγειρευτό φαγητό.
1950
Τα 2 του εγγόνια Σπύρος και Κωνσταντίνος Μάρκου, μετατρέπουν το πατροπαράδοτο πατητήρι στην Παιανία της Αττικής, στο πρώτο σύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας. Ιδρύουν μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα παραγωγής, τους «Αμπελώνες Μάρκου» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις τεχνολογικές προσταγές της εποχής.
1983
Επεκτείνονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας από τα Μεσόγεια Αττικής στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας Πελοποννήσου. Με 7 και πλέον ετικέτες, η οικογένεια Μάρκου αποκτά σημαντική παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά κρασιού.
1990
Τα αδέρφια Μάρκου ιδρύουν στην Παλλήνη το «Μουσείο Οίνου», το οποίο προσέφερε στέγη στη προσωπική τους συλλογή γεωργικών εργαλείων από τα τέλη του 19ου αιώνα, και αποτελεί επιπλέον έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας ποικίλων κοινωνικών δραστηριοτήτων.
2005
Η τέταρτη γενιά της οικογένειας Μάρκου συνεχίζει μια πορεία 100 και πλέον ετών στην παραγωγή οίνου.